πίσω από τις λέξεις

Σήμερα είναι μία από αυτές τις ημέρες.
Μην κάνεις τον ανήξερο, ξέρεις πολύ καλά σε ποιες ημέρες αναφέρομαι: σ’αυτές που θες να γράψεις, μα δεν ξέρεις τι, πώς, γιατί. Από πού ν’αρχίσω; Από πού να τελειώσω; Δεν πρόκειται ποτέ να γράψω κάτι άξιο δημοσίευσης σήμερα. Πονάει και το κεφάλι από το hangover.
Και όλες οι ιδέες, οι σκέψεις, οι λέξεις έχουν μπερδευτεί μέσα στο κεφάλι μου, οπότε προσπαθώ να γράφω απλές προτάσεις (υποκείμενο-ρήμα-το αντικείμενο φεύγει τρέχοντας), γιατί στις σύνθετες, κάπου το χάνω. Το χάνω, με εγκαταλείπει κι εγώ, ούσα ακόμη ζαλισμένη από τη χθεσινή κραιπάλη, το κοιτάζω να φεύγει τρέχοντας. Τα υποκείμενα χάνουν τα αντικείμενά τους εδώ πέρα, σε έναν λόγο που έχει δεσμεύσει τα αντικείμενα να βρίσκονται πάντα μαζί με τα υποκείμενά τους.
Εντάξει, ας αφήσω τους θεωρητικούς ειρμούς. Δεν με παίρνει σήμερα.
Θα φτάσω, επιτέλους, στην ουσία του post: είναι παράξενο να γράφεις όταν ξέρεις ποιοι σε διαβάζουν. Κρύβεσαι πίσω από τις λέξεις, δαγκώνεις τα χείλη σου, αγχώνεσαι – «αν γράψω αυτό και ταυτιστεί ο τάδε;», «αν ποστάρω ένα ερωτικό ποίημα και ο δείνα νομίσει ότι το αφιερώνω σε κείνον;». Θέλεις να γράψεις, μα διστάζεις. Γράφεις, σβήνεις. Η λογοκρισία που ασκείς στο λόγο σου είναι πρωτοφανής (αργότερα, θα μιλήσουμε και για την ενοχοποίηση των σκέψεών σου, εν μέσω τούμπα λίμπρε και λοιπών παραλογισμών). Οπότε, δε γράφεις αυτό που θέλεις. Κρύβεσαι ανάμεσα στις λέξεις, στις γραμμές, ντύνεις αυτά που θέλεις να πεις με μάσκες, διώχνεις τα αντικείμενα μακριά, αποποιείσαι κάθε σύνδεση με το περιεχόμενο των γραπτών σου, τα φορτώνεις όλα σε κάποιον άλλον, σε ένα ιδανικό, χαροκαμένο υποθετικό υποκείμενο και κοιμάσαι ήσυχη τα βράδια. Τους ξεγέλασες για μία ακόμη μέρα. Έσωσες τις λέξεις σου. Αλλά, ξέρεις, δεν ήταν αυτό το ζητούμενο – το θέμα ήταν οι λέξεις να σε σώσουν. Μα δεν τις άφησες.
Κουράστηκα να κρύβομαι πίσω από υποθετικές λέξεις που αντικαθιστούν τις πραγματικές που κρύβονται στο κεφάλι μου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s